We Stood Like Kings – USA 1982

/ / By :

Het was de eerste keer dat ik van We Stood Like Kings had gehoord. Tot voorheen waren ze mij nagenoeg onbekend. Neoklassieke post-rockers werd regelmatig aangehaald om ze te beschrijven. Benieuwd was ik alleszins! We Stood Like Kings zag het levenslicht in 2011 en vlogen er sindsdien met de volle vaart in. Eerder brachten ze Berlin 1927 (2014) en USSR 1926 (2015) en met USA 1982, a new soundtrack for the movie “Koyaanisqatsi”, volgt hun derde album. Want dat zijn hun albums uiteindelijk ook. Nieuwe soundtracks voor stille films. Een interessant concept, een creatieve uitdaging, waar ze de motivatie en inspiratie vandaan halen is nog steeds een beetje een mysterie voor mij. Maar één ding is zeker, het is verdraaid goed!

Ik weet niet hoe hun creatief proces uiteindelijk te werk gaat. Ik kan me goed inbeelden dat wanneer je je muziek afstemt op een film dit nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Het plaatje moet uiteindelijk wat passen bij de muziek. Aangezien ze effectief ook filmconcerten live brengen is het in hun eigen belang wanneer de beelden hun eigen geluid versterken en vice versa. De muziek golft wat mee met de film. De films waar ze een nieuwe soundtrack voor schrijven zijn dan ook nog niet eens de eenvoudigste. USA 1982 is de soundtrack voor Koyaanisqatsi, een experimentele film uit, je raad het al, 1982. Een film zonder een protagonist, script, tekst, interactie, plot… De hoofdrol is weggelegd voor slow motion en time-lapse beelden van steden en landschap. Ik waagde me kort even aan het origineel en in alle eerlijkheid het is geen gemakkelijk iets om van begin tot eind te bekijken. Bijna anderhalf uur aan een hele hoop incoherente beelden. De originele soundtrack wisselt tussen en combineert instrumentale muziek met elektronische muziek. Die soms even snel veranderd als de beelden zelf. De film heb ik niet volledig uitgekeken, daarvoor had ik de moed niet. Maar ik was nu wel héél benieuwd naar hoe We Stood Like Kings dit ging aanpakken.

Wat mij in eerste instantie opviel, was de prominente rol die de piano in de hele line-up kreeg. De andere instrumenten; drum, gitaar en basgitaar; vervolledigen het geheel. Alles speelt op een vrijwel natuurlijke manier op elkaar in. Het bereik van de piano complementeerde de diversiteit van de gitaren en de veelvuldigheid van de drum. Wanneer het tempo omhoog ging klonk het niet alsof de piano hopeloos achterop hinkte, integendeel! Ook wanneer een iets rustiger stuk werd aangesneden speelde alles mooi op elkaar in. Het bijna anderhalf uur durende album is een prachtig onafgebroken geheel. Wat op zich wel een vereiste is wanneer je het beluisterd terwijl je de film erbij neemt. Ik vreesde dat de nummers wat aan individueel karakter zouden verliezen. Dat de verschillende titels er gewoon waren om verschillende nummers te hebben. Dat het vloeiende album wat eentonig zou uitslaan. We Stood Like Kings bewees het tegendeel. Na het album meermaals door genomen te hebben ontdek je specifieke elementen die eigen zijn aan elk nummer. Het einde van Holy Ghost dat een stevig samenspel was van alle instrumenten of het wat stevigere gitaarwerk op Night Owl. Van de duistere sfeer die rond Heat Haze hangt tot de rust die je vlot laat mee dromen op het begin van 33 eleven. Elf uitgesproken nummers die je op sleeptouw meenemen door Koyaanisqatsi.

https://www.youtube.com/watch?v=Iwgw8Da8vxE

Ik was wat sceptisch toen ik mij ontfermde over dit album. Ik had mijn twijfels of het mij volledig zou kunnen bekoren. De film blijf ik nog steeds een moeilijk te verteren hap vinden. Maar in combinatie met een live optreden ben ik vrijwel zeker dat dit een volledig nieuwe dimensie toevoegt aan de muziek. Het was een aangename afwisseling van het gemiddelde zwaardere werk dat hier de revue passeert. En terwijl ik hun druk bezette tourschema doornam, heb ik toch even gevloekt dat ik ze al een aantal keer héél dichtbij huis had kunnen zien. Een uniek concept dat op een heerlijke manier werd uitgewerkt. We Stood Like Kings bewijst dat ze heer en meester zijn in wat ze doen!

Release Date: 22 September, 2017
Record Label: Kapitän Platte
Tracklist:
1. Holy Ghosts
2. Four Corners
3. Nuages
4. Heat Haze
5. 33 Eleven
6. Grand Illusion
7. Night Owl
8. Machines
9. Eldoradosis
10. I Like That
11. Atlas Centaur

REVIEW SCORE

  • Muziek10/10
  • Productie9/10
  • Artwork/Packaging6/10
  • Compositie10/10
  • Originaliteit10/10
9Een album dat langzaam aan mij meer en meer wist te bekoren. De film wordt er niet onmiddellijk gemakkelijker door om van begin tot einde in één stuk te bekijken. Maar de muziek wordt er wel een pak interessanter door!